011 33 47 860
063 111 97 57

ZAŠTO AUTO KLIMA NE RADI DOBRO

print rss Bookmark and Share

23.02.2016.

Iskustva majstora govore da se sa prvim povećanjima temperature povećava i broj vozača koji im se javljaju sa raznim problemima sa klimom u automobilu.
Vozači najčešće primećuju sledeće simptome:

1. Uopšte ne izlazi hladan vazduh
2. Izlazi previše hladnog vazduha
3. Izlazi nedovoljno hladnog vazduha

Auto klima ne hladi, ili hladi neefikasno


Dopuna gasa u auto klimi:

Najčešći problem auto klime je nedostatak gasa u sistemu. U tom slučaju je potrebno da posetite naš auto klima servis . Oni će Vam dopuniti gas i pregledati ceo sistem da bi ustanovili i druge eventualne neispravnosti, kao i razlog ispuštanja gasa. Nedostatak gasa vozač će primetiti tako što će klima hladiti neefikasno, ili neće hladiti uopšte.

Iste simptome može izazvati i zaprljan filter kabine, ili zapušena ventilacija. U tom slučaju je potrebno promeniti filter kabine, odnosno očistiti sistem ventilacije, jer se dešava da je lišće i prljavština zapuše. Ako je kaiš preko kog se pogoni kompresor klime u lošem stanju, ili nedovoljno zategnut, potrebno ga je promeniti, ili zategnuti da bi se obezbedio pravilan rad kompresora klima uređaja. Isti problem može biti izazvan još i nekim drugim električnim problemom, neispravnim kompresorom klime ili ekspanzionim ventilom. U tom slučaju se preporučuje poseta auto električaru (koga takođe možete pronaći na našem sajtu). Auto klima ne hladi uopšte

Može se desiti je kvar auto klime sasvim banalan, kao kada, na primer, pregori neki osigurač. U tom slučaju, klima ne funkcioniše uopšte. Isti simptom će izazvati i neispravno kvačilo kompresora klime.

Auto klima ne hladi, ili hladi previše

U slučaju da je došlo do problema u distribuciji (usmeravanju) vazduha, desiće se da uopšte nema hladnog vazduha, ili da ga ima previše.

Auto klima hladi neefikasno

Do slabijeg hlađenja u kabini može doći u slučaju kvara klapne za recirkulaciju vazduha, ili ventilatora kabine. Isti simptom se može pojaviti i ako otkaže vetilator hladnjaka. U tom slučaju, dolazi do povećanja temperature i pritiska u sistemu, pa presostat reaguje i isključuje kompresor.

Auto klima ne hladi ili hladi neefikasno ili hladi previše

Ovakvi problemi su izazvani nekim elektronskim kvarom. Problem je u nekom senzoru (na primer senzor na isparivaču, ili senzor pritiska...), ili se može desiti da je senzor ispravan, ali da signal ne dolazi do računara koji kontroliše rad klima uređaja u autu. Može se čak desiti i da ne rade komande kojima kontrolišete rad klima uređaja. U čemu god da je problem, opet Vam sleduje poseta auto električaru, ili auto klima servisu.

Iz spiska uzroka najčešćih simptoma kvarova klime u autu, vidimo da je za većinu popravki potrebno potražiti pomoć stručnog lica. Auto klima je jako kompleksan sistem, tako da je jako teško precizno utvrditi uzrok kvara. U najvećem broju slučajeva potrebni su uređaji za dijagnostikovanje kvarova, koje poseduju ovlašćeni i bolje opremljeni servisi. Ipak, neke od kvarova auto klime možete popraviti sami.

Kontakt
Lokring d.o.o.
Čingrijina 52 , 11000 Beograd/ Zvezdara
011 33-47-860, 011 33-47-861
063/111-97-57
office@lokring.rs


Čitanja: 21350Komentara: 0

Dodaj komentar