011 33 47 860
063 111 97 57

Dezinfekcija

Kako očistiti auto klimu?

Šta kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi? Klima uređaj može da bude veoma opasan, ne samo zbog naglih promena temperature prilikom izlaska iz automobila, već i zato što se u njemu javljaju razni mikroorganizmi koji stižu do pluća putnika.

Mnogi vozači ni ne pomišljaju na redovno održavanje klima uređaja, čekajući prve simptome, kao što su prestanak hlađenja ili pojava veoma neprijatnog mirisa. U slučaju slabijeg hlađenja, problem je tehničke prirode i uglavnom treba posetiti majstora.
Međutim, šta kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi? Možemo li sami nešto da uradimo?

Srž problema

Rashladni sistem auto klime je izuzetno pogodno mesto za razvoj raznih mikroorganizama, pa se savetuje njegovo čišćenje najmanje jednom godišnje. Isparivač auto klime je glavni krivac – na njemu se tokom korišćenja klima uređaja javlja kondenzacija, a gde ima vode ubrzo se javljaju i bakterije, alge, buđ... Odatle se ove „kolonije“ šire dalje.

Simptomi

Neprijatan miris je siguran znak da nešto nije u redu. Ne zavaravajte se time što je smrad, na primer, prisutan samo prvih nekoliko minuta rada klime ili nakon isključivanja auto klime. Razni mikroorganizmi su sigurno tu, a ventilator ih konstantno uduvava u kabinu.

Rizik

Smrad je najmanji problem. Stručnjaci tvrde da vazduh koji stiže iz klima uređaja „okupiranog“ od strane mikroorganizama predstavlja rizik po zdravlje,uključujući pojavu raznih alergija. Tu su i iritacija grla, očiju, nosa, otežano disanje, suvi kašalj...

Rešenje je dezinfekcija auto klime

Najbolje rešenje jeste profesionalna dezinfekcija auto klime. Cena se kreće od 2.000 do 3.500 dinara (ponekad i više). U našem servisu se koristi poseban uređaj u koji bez upotrebe raznih tečnosti koje takođe mogu biti alergeni. Nakon uključivanja taj uređaj unutar zatvorenog automobila sa uključenom klimom i recirkulacijom počinje da pretvara kiseonik iz vozila u ozon (molekul O2 pretvara u 2 molekula O3) . Sa obzirom da se mikroorganizmi koji nam smetaju hrane kiseonikom , ovim tretmanom se uništavaju . Obavezno treba promeniti i filter kabine (polen filter). Čišćenje može da traje od pola sata naviše. Razgovarali smo sa nekoliko vozača koji su koristili usluge našeg servisa - svi su bili zadovoljni uslugom i to na duži rok. Cenom nisu baš svi zadovoljni, ali smatraju da je bolje dati više novca i dobiti garanciju, nego kupiti sprej za 400 dinara koji će samo ublažiti problem ili će se neprijatan miris javiti nakon dve-tri nedelje.

Duvanski dim

Ukoliko pušite, ne radite to u automobilu, naročito kada radi klima uređaj i kada je uključena recirkulacija vazduha. Čestice dima se vrlo „efikasno“ lepe na sve komponente rashladnog sistema, uključujući i zidove ventilacionih kanala, odakle je gotovo nemoguće ukloniti ih.Tako ćete sebi obezbediti trajan miris cigareta u kabini svaki put kada uključite grejanje ili hlađenje.

Preventiva

Dva-tri minuta pre završetka vožnje isključite autoklima uređaj i ostavite ventilaciju da radi, kako bi se isparivač osušio. Tako će se onemogućiti ili bar usporiti razvoj mikroorganizama. Neka vam ova procedura uđe u naviku.Takođe, izbegavajte korišćenje klima uređaja na kratkim relacijama. Ukoliko to već činite, pustite da ventilacija radi još neko vreme nakon zaustavljanja.
Redovno menjajte filter kabine.

Pažnja

Ne preterujte sa hlađenjem – ukoliko je temperatura u automobilu znatno niža od spoljne, organizam prilikom izlaska može pretrpeti pravi šok, što kod srčanih bolesnika može biti izuzetno opasno. Ovo je još jedan razlog da pet ili deset minuta pre kraja vožnje ugasite klima uređaj i polako se pripremite za višu temperaturu.

Zaključak

Svi želimo da uštedimo. Ipak, imajte u vidu da je profesionalno čišćenje klime najefikasnije i najzdravije. Razni sprejevi, pene i druga priručna dezinfekciona sredstva će u nekim slučajevima pomoći, u drugima neće.
Čistite klima uređaj čak i ukoliko se ne javlja smrad. Naučnici su dokazali prisustvo velikog broja bakterija, plesni, drugih mikroorganizama i njihovih produkata u ventilacionim sistemima automobila starih samo nekoliko godina, čak i kada se ne oseća apsolutno nikakav neprijatan miris u kabini.